Selekcija

Festivalski format obično slijedi logiku spektakla, pa je uobičajeno očekivati da svako novo festivalsko izdanje bude veće i atraktivnije – ili je to samo komercijalna logika tržišta kojem srećom ne pripadamo. Kao malen festivalski tim koji zastupa deficitarnu, gotovo nevidljivu nišu etnografskog filma i ne ovisi o tržišnom spektaklu, možemo si priuštiti i konceptualne eksperimente poput ovogodišnjeg: dosadašnje načelo natjecateljskog filmskog programa, koje se temelji na odabiru filmova prikupljenih otvorenim natječajem, odlučili smo zamijeniti izravnim pozivom autora/ica odabranih filmova, a taj pozivni model znači ujedno i manji broj filmova.

Iako smo (za probu) odustali od javnog poziva i natjecateljskog karaktera filmskog programa, selekcijom smo se ponovo trudili okupiti specifičan presjek filmova iz čijih pristupa nam je zanimljivo iščitavati aktualna etnografska kretanja. Zanimaju nas refleksivni filmovi skloni žanrovskoj hibridnosti i eksperimentu, etika reprezentacije i dalje nam je bitnija od njezine estetike, a u sadržaju filma uvijek tražimo opravdanje za njegovu formu i obratno.

Film A inceput ploaia Michelea Lancionea rezultat je dvogodišnjeg aktivističkog angažmana u protestu deložiranih Roma u Bukureštu, a s druge strane film Dolce vita Ane Trebše bilježi izmještanje mladog para na otok Kaprije te njihovo uplitanje u život malog mjesta.

Oba filma odabrali smo jer nastaju u bliskoj interakciji sa zajednicom čija se svakodnevica prati.

I dalje inzistiramo na filmovima koji kritički preispituju ulogu redatelja te zaobilaze fiksirane reprezentacije onih koje se snima. U filmu Happy People (Within a Walled World) Josefien van Kooten i Anna Witte odražavaju vlastite pozicije koje zauzimaju dokumentirajući izbjegličku krizu u Grčkoj. Film And-Ek Ghes nastao suradnjom Philipa Scheffnera i Colorada Velcua opipava granice između redatelja i njegovog subjekta te multiplicira poglede otvarajući prostor naracije u kojem subjekt postaje redatelj vlastitog filma.

Nastavljamo suradnju s umjetnicima u čijim filmovima prepoznajemo elemente etnografskog filma. Predstavljamo film Spomenik Igora Grubića nastao kroz opservaciju odnosa antifašističkih spomenika i prirode te film Skoro ništa Ane Hušman fokusiran na osluškivanje odnosa prirodnog i kultiviranog u otočkom krajoliku.

Antropološki turizam također nam je tematski zanimljiv jer se Etnofilm festival i ove godine, već jubilarno, poklapa s početkom turističke sezone u Rovinju. Film Turizam Tonćija Gaćine nastao je kao autorski komentar na paradoksalnosti hrvatskog turizma, a film Highway Rest stop Isabelle Ingold otvara pogled na nevidljivu stranu odmorišta uz autoceste na sjeveru Francuske.

Još veći programski naglasak ove godine stavljamo na filmske rasprave s okupljenim autorima i publikom jer se taj festivalski aspekt kroz godine potvrdio kao najvrjedniji. S obzirom na to da pokušavamo stvoriti mjesto susreta vizualnih antropologa/inja i dokumentarista/ica raznovrsnih autorskih pristupa, moderirane razgovore s okupljenim autorima/icama uvijek vidimo kao priliku za interdisciplinaran dijalog, ali i približavanje etnografskog filma našoj stalnoj rovinjskoj, kao i međunarodnoj publici.

Bojan Mucko

Lea Vene

 

Sponzori
Medijski sponzori
Suradnici

Copyright 2017.

Izrada web stranica: Netlex